Törvények / Összefüggések / Igazságok

Az I.M.O. (Integrált Manuális Oszteoterápia) nem varázslás, a biomechanika törvényein alapuló gyógymód – Kulcsár Gábor, kínai orvoslás doktora által összerakott rendszer – ahol a kelet és nyugat manuális gyógyításában elérhető gyakorlatorientált tudásai összeérnek. Akkor is működik a rendszer, ha a páciens nem hisz benne, megvannak a materiális szabályai, törvényei. Ettől függetlenül láthatják, hogy az oldal szerkesztőjének (Meskó Balázsnak) világnézete komplex, az embert test-lélek-elme komplexumként nézi és bizonyítva látja, hogy e hármas egység mindegyike hat a másikra, minden oda-vissza működik. Ezért lehet valaki tisztán magát materialistának hívő egyén, de például ha krónikus bélrendszeri problémája miatt változtat az étrendjén akkor ha meg is tudja csinálni azt amit elhatározott, tudja-e ezt úgy csinálni, hogy a szemlélete / gondolkodása ne változzék meg? Ugye nem.. mert, ha ezen a szinten nem változik, akkor nem fogja megcsinálni… Szóval Meskó Balázs, aki e sorokat írja spirituális, a jóga eszköztárait 15 éve használó, tapasztaló test-lélek-elme komplexum és advaita vedanta (közel buddhista) szemléletű személy. A hatékony beavatkozás krónikus problémák esetén feltételezi a testi szinten túl az elme és / vagy az érzelmi világ rendbetételét is, mert ha a probléma gyökere ezen két területen keresendő a probléma újra elő fog állni… Ha nem hiszi,  majd meglátja. Emiatt az összefüggés rendszer miatt előfordulhat, hogy a kezelés(ek) során más szakember bevonására is szükség lehet a teljes gyógyulás érdekében. Ha erre utaló jelet látok tovább segítem a folyamatában. Egészség és Életvezetési Coach tapasztalati alapokon fel szoktam ismerni ennek szükségességét. Első sorban kineziológia / SVT terápia / meditációs gyakorlatok / belgyógyászat területére kell gondolni.

Törvények a világunkról:

I. A Világban Egy Univerzális Energia Van, Az Pedig A SZERETET Energia

II. Mindenki magában Isten képmása, más néven AZ, avagy része az EGY-nek. Ez a szellemünk szintje, az Abszolút, a Transzcendens. Ugyanakkor formailag test-lélek-elme komplexum vagyunk. E kettősség akkor válik megértéssé, amikor a buddhista bölcselet részünkké válik: “A forma üresség az üresség forma”.

III. Ha két ember nem egymás ellen hanem egymásért tevékenykedik, ahol az a cél, hogy ki emelje a másikat maga fölé, ott már nem ketten vannak, hanem hárman, mert ott már ISTEN is megjelenik. Ilyen formán nincs kettősség, nincs kétség. EGYSÉG van. Így két ember EGY…ha már a hármasságban a felismerés megszületett

IV. Forrás Törvény (Karma): “Minden Teremtmény Visszatér A Teremtőjéhez

V. A Mozgás AZ Élet

VI. Ha a tanítvány készen áll, a mester megjelenik, ha a tanítvány készen áll, a mester eltűnik

VII. Yoga Citta Vrtti Nirodhah (Jóga az, amikor az elme rezdülései eltűnnek /fel sem merülnek/)

Álljon itt egy nem isteni, de mégis fontos törvény, hogy a körülöttünk lévő mátrixot megértsük: Egy zárt rendszerben ha egyidejűleg két minőség van jelen, akkor törvényszerű, hogy a rosszabb kiszorítja a jobbat.. (Grasham törvény – eredetileg pénzforgalomra kimondva, de végig gondolva a társadalom több szintjére is igaz Romolus és Remus világában  – sajnos..)..mert semmi sem tartja vissza, míg a jobbat visszatartják saját korlátai (erkölcs, lelki ismeret, univerzum törvényei stb.)

Szakmai összefüggések:

 • A Keringés Korlátlan Uralma – Andrew Taylor Still
 • Találd meg / Hozd Rendbe / Hagyd békén – Andrew Taylor Still
 • A struktúra és a funkció kölcsönösen függenek egymástól – Andrew Taylor Still
 • Aki a lehetőségeihez képest jól funkcionál, az gyógyultnak mondható – Andrew Taylor Still
 • Úgy Torzul a Koponya, ahogy a Medence – Kulcsár Gábor
 • Két kérdésre keressük szüntelen a választ: Mi történt és mi tartja fenn? – Kulcsár Gábor
 • Élet és Halál területére tévedünk, ha a nyirok-erekbe megyünk – Andrew Taylor Still
 • Egy tengely mentén két irányú elakadás az nem ízületi blokk – Kulcsár Gábor
 • Ha fekve nincs gerinc ferdülés (scoliosis), akkor állva a gerinc ferdülés nem gerinc probléma. Ez esetben, ha a gerincet kezelik, az szakmai hiba – Kulcsár Gábor
 • Ha a gyermeknek fekve lábhossz különbsége van, akkor állva gerinc ferdülése lesz (ha nem lábujjhegyen jár…), vállai és lapockái nem lesznek egy magasságban – Kulcsár Gábor
 • Ha fekve nincs lábhossz különbség tünet, az még nem jelenti azt, hogy a medence rendben van – Meskó Balázs
 • Ha a test biomechanikai elakadásait és feszültségeit megszüntetjük az kihat a lábhossz különbség tünetre
 • Szüléskor “szétesik” az édesanya medencéje…és a koponyája is => sokszor nem megfelelően rendeződik, ami különböző tüneteket okozhat (pl: fülzúgás vagy hormonális gondok stb.)
 • Ha az alsó zárt kinematikai láncban gond van, akkor valami jelezni fog…legtöbbször a térd az…sokszor nem a térdet kell kezelni
 • Minél lágyabb egy technika, annál kisebb a szervezet ellenállása
 • Vannak fogások, melyeket nem szabad kivitelezni, ha bizonyos fájdalom megjelenik, ugyanakkor szintén vannak fogások, ahol ha nem jelenik meg specifikus fájdalom, akkor az a vélt probléma nincs is
 • Vannak jó fájdalmak, és vannak rosszak, nem minden fájdalom rossz (pl: bizonyos fájdalmak a kezelés során, vagy a nyújtás fájdalma)
 • Ha nyújtáskor nem jelenik meg a nyújtási fájdalom, akkor az nem nyújtás, valami rosszul van kivitelezve
 • A szervezet nem tud különbséget tenni mozgásszervrendszer okozta feszültség esetleg trauma, pszichés feszültség, vagy érzelmi feszültség között, bármelyiket ugyanúgy fogja lereagálni (pl: pszichés feszültség okozta izomfeszültség, ami gerincsérvet okoz)
 • Az elme nem tud különbséget tenni valóság és képzelgés között
 • Ha az elme leáll, a test öngyógyító folyamatai elindulnak
 • Mindig sűrűből megyünk a finomba (test-energia-rezgés avagy testi szinten: ízület, izom, kötőszövet, keringés /vér, nyirok, liquor/)

Igazságok:

 • Könnyű idők gyenge férfiakat hoznak, gyenge férfiak rossz időket hoznak, rossz idők kemény férfiakat hoznak, kemény férfiak jó időket hoznak!
 • A dualitás világában ahol valami megjelenik, annak az ellentéte is megjelenik, nincs abszolút ez vagy az. Ilyen például a mozgásban megélt mozdulatlanság. Így lehet könnyen – pl. egy Marathon futás alatt a legnagyobb tömegben – megélni a csendet, mozgásban megélni a mozdulatlant. Ez sokszor könnyebb, mint mozdulatlanságban felfedezni a mozdulatlant (ülő meditáció sokszor csak hosszú gyakorlás után válik valódi kapcsolódássá az Abszolúttal, melyben minden benne van, mégis mozdulatlan), ami ugyanúgy működik. Ezért van egy jóga órán az aktív mozgás után az ülésben végzett meditáció, hogy könnyebb legyen. A napi rohanás után csak úgy leülni és csendben lenni, vagy a napi cselekvést a belső csendben tenni, a következő lépések egy magasabb tudatállapothoz.   

4_Befuto1_egymagam

 • Az ilyenség állapotában szűnik meg a dualitás, ez a gondolatok előtti állapot, a vagyok-ság állapota. Amikor a dolgok magukért vannak, magukért léteznek és a cselekvés is csak úgy van, intuíció alapú, akkor a létezés elviselhetetlen könnyűsége megjelenik. Minden-létező mélyebb megértésének alapja ez. (akit vonz a tudatnak ez az állapota, erre keressen: Advaita Vedanta; ZEN-Buddhizmus; Shaolin-Buddhizmus irányzatok; vagy Buddha; Jézus Krisztus; Eckhart Mester; Ramana Maharsi; Papaji; Sri Niszargadatta Mahárádzs; Chong-An-Sunim; Dr. Daubner Béla tanításai – kit melyik mester szólít meg)