Fájdalomról..

Akár milyen furcsán hangzik, nem minden fájdalom rossz. Természetesen amivel bejönnek kezelésre, ami megkeseríti az életet, a panasz, az rossz. Vannak ugyanakkor jó fájdalmak is, ilyen pl az izomláz, a nyújtás fájdalma (ha nem fáj nyújtás során, akkor az nem nyújtás..).

A kezeléseknek is lehetnek járulékos fájdalmai. A gyermekek kezelése javarészt fájdalom mentes, néhány kivétel okoz kellemetlenséget, ilyen az állkapocs vagy a kötőszövet néhány fajta lazítása. Ezek ritkák. A kezelés nem sablonos, panaszokra történik. Gyermekek kezelése 90% felett fájdalom mentes, a nagyobb gond inkább, hogy nem minden gyermek együttműködő. Ebben a szülő sokat tud segíteni.

Más a helyzet a felnőttek kezelésénél, ahol sok idő volt már, hogy a probléma kialakuljon, hogy a páciens a problémát “megcsinálja magának”. Itt az a lényeg, hogy vannak olyan fájdalmak, melyek normálisak, a kezelés vele járói, sőt, ha bizonyos fogásnál nem jelenik meg fájdalom, akkor a panaszt nem az a vélt elváltozás okozza, amit gyanítottam. Ugyanis kezeléskor kéne jelentkeznie fájdalomnak bizonyos disztorziók esetén. Vannak ugyanakkor olyan fájdalmak, amik, ha megjelennek az “mérges gomba” és az adott fogás nem végezhető el. Tehát a fájdalomnak mindig van információs jellege is. Ezért a kezelés során arra figyeljen, amit a terapeuta mond, vagy kérdez.

A kezeléseknek lehetnek utóhatásai. Vannak akik fájdalom mentesen mennek ki és úgy is maradnak. Vannak akiknél a kezelésnek utóhatásai lehetnek néhány napon át. “Mintha átment volna a kamion rajtam” érzés keletkezik, vagy “mintha egy nagyot edzettem volna”. Vagy “minden szuper, mindent meg tudok csinálni, az eredeti fájdalmam elmúlt, de még most is érzem a keze nyomát magamon”. Ezek mind normálisak.

Ha kérdése van, bizonytalan, keressen nyugodtan.

Köszönettel, Meskó Balázs