Oszteoterápia gyermekeknek

“Minél lágyabb egy technika, annál kisebb a szervezet ellenállása”

Sok aranyszabály van az oszteopát orvoslásban, amiket mesteremtől kaptam melyek jókor, a megfelelő pillanatban érkeznek. Ráhangolódva a gyermekekre most, a fenti idézet jutott eszembe.

A gyermekek kezelése másképp nehéz, mint a felnőtteké. A gyermekek izületi elakadásai sokkal könnyebben igazodnak, igazíthatóak, mint a felnőtteké. A szervezet válasz reakciója, a gyógyulás is sokkal látványosabb, gyorsabb. A nehézség abban rejlik, hogy a gyermekek ritkán csinálják meg amit a terapeuta kér, nem maradnak nyugton, kiabálnak, hisztiznek. Ez persze múlik a neveltetésen is, de 2 éves kor alatt erről nincs szó. Kellő időt kell a terapeutának arra szánni, hogy felvegye a gyermekkel a kapcsolatot és egymásra hangolódjanak. A kezelés sokszor rövidebb, mint maga az egymásra hangolódás.

További nehézség gyermekek kezelésében, hogy tudni kell, mit szabad és mit nem szabad, hogyan lehet egy gyermekhez hozzányúlni. A gyermek nem kis felnőtt!! Ha valamiben bizonytalanságot látok, inkább nem csinálok meg egy fogást, mert a nem ártás elve a legfontosabb amit követni kell ebben a szakmában.

Tipikus problémák amikkel felkeresnek praxisomban:

* Autisa jellegű viselkedés, gyermek saját világában van, zárkózott, figyelem zavaros

* Hallásprobléma, kései beszéd

* Zavar a mozgásfejlődésben

* Gerincferdülés

* Lúdtalp

* Térdfájdalom

* Sokáig fennmaradó ágybavizelés, vizelés visszatartási nehézségek

* Spiccen járás

* Lábhossz különbség (funkcionális avagy ritkán anatómiai – ez sokkal hosszabb folyamat és csak addig orvosolható, amíg a növekedési szakasz tart)

Ezek a legjellemzőbbek. Fontos tudni, hogy amíg a növekedés tart, addig sokkal több lehetőség van a problémák gyökér-okának kezelésére és a változásra, mint a növekedési szakasz lezárulása után. Ezért azt javaslom, fél évente gyermekekkel keressenek fel egy oszteopát / oszteoterapeuta praxist, hogy az esetleges problémákat kezelni lehessen. Jöjjenek el hozzám!

Szerintem sokkal kifizetődőbb és a gyermek hosszú távú egészséges fejlődésében sokkal hatásosabb egy problémát megelőzni, rendezni vagy visszafordítani, mintsem gerincferdüléssel élni vagy az egyik sarok alatt sarokemelővel járni (még mindig jobb, mint a gerincferdülés), mint gyógyszerrel fájdalmat csillapítani, migrénnel élni, vagy egyéb beavatkozástól remélni a fájdalommentességet a testben.

Utolsó gondolat, dr. Andrew Taylor Still legfontosabb üzenete: A KERINGÉS KORLÁTLAN URALMA

Másképpen ez azt jelenti, hogy ahol rossz a keringés ott nem működhet a terület, a szervezet jól. Rossz sejt szintű keringés, rossz anyagcseréhez, ami végső soron fájdalmakhoz, vezet és nagyon sokféle betegség képében jelenhet meg. Ezért a legfontosabb:

Tanulja meg a gyermek használni a testét, tisztelje azt, tanuljon tőle, mozogjon, sportoljon rendszeresen! A test edzése nem csak a testet edzi!

Ez minden szülő felelőssége.

Köszönöm, további jó böngészést a honlapunkon.

Namasté, Balázs