Amit kéne…

A honlapon egyéb menüpontokban felsorolt, gyermekeket érintő, tünetek döntő része a vázrendszer biomechanikai elakadásainak, befeszülésének a következménye. Ezért különösen fontos lenne a gyermekeknek:

  • rendszeres mozgás, hogy a teste fejlődjön, erősödjön
  • a villanypásztor helyett (TV), játszótársak, kapcsolódás, sport
  • ha a gyermek rendszeresen sportol és a sport aszimmetrikus (a legtöbb sajnos ilyen, kivételt képez például az úszás, a futás vagy a kajak) a piriformis izmok rendszeres nyújtása a sportág specifikus nyújtásokon túlmenően
  • tápláló és egészséges ételek, amitől a teste megfelelően fejlődik
  • egészséges tartás elősegítése játékkal / tornával (különös figyelemmel a nagy farizmok, hasizmok, és rombusz izmok tónusára, erősségére)

Ha ezekre odafigyelnek sok fizikai, idegrendszeri és mentális tüneteket kerülhetnek el. Ez a rövid felsorolás részben a tünetek megelőzésnek eszköze, részben a korrekciós kezelés utáni állapot megőrzésének záloga. Kezelés után, ha ezeket betartják, a gyermek jó eséllyel megmaradt funkcióját tekintve ideálisan működő vázrendszerrel.

Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a születési traumák, ütések okozta traumák (vázrendszeri elállítódások) és a gyors növekedés okozta vázrendszeri feszültségek korrigálása előfeltétele annak, hogy a fenti szempontok maradéktalanul működjenek, ezért a gyermekek rendszeres (legritkábban éves gyakorisággal) felülvizsgálata javallott.