Néhány Oszteoterápiás Esettanulmány

2,5 éves kislány viselkedés zavarral:

Eljutott hozzám ez a csöppség. Szülei arra panaszkodtak, hogy nem beszél, nem figyel, olyan mintha nem is hallaná, amit mondanak neki. Győrben voltak gyermek orvosnál aki megállapította, hogy a gyerek arcürege tele van takonnyal.

Oszteopát gondolkodásban köztudomású, hogy a rossz nyirok keringés arcüreg telítettséghez vezethet, okozhat középfül gyulladást, rossz hallást. A gyerek gyakorlatilag tompa zajokat hall. Mindez vezethet ahhoz, hogy a gyerek nem beszél, nem akar megszólalni, nem figyel, viselkedés zavarosnak titulálják. (A kislánynál medence torziót, lábhossz különbséget és elakadt szakrum mozgást állapítottam meg állapot felméréskor.) Az esetek döntő többségében a gerincvelő liquor keringését kell helyre állítani, ami ha hibásan működik kialakul a nyirokkeringési probléma és a fent leírt láncolat. A problémát gyermeknél egy-két kezelés alatt sokszor meg lehet oldani. Legtöbbször elég a medencét rendezni, a keresztcsonti elakadást megszüntetni (egyik liquor pumpa, ami a légzés ritmusára működik az S1-es légzési tengely körüli mozgással) és a váladék néhány napon (max 1-2 hét) belül ürül az orron keresztül vagy lecsorog hátul a garaton. Ha a fenti rendezés nem elég kraniopátia irányában kell gondolkodni.

Mindebből annyi a konklúzió, hogy egyszerű összefüggések és a módszer ismeretével a probléma rendezhető és nem kezdődik meg egy hosszú éveken át tartó félre kezelés melynek a végén a gyereket legtöbbször autistának bélyegzik meg…

A fenti élő példában a kislány 1 hét múlva már figyelt a nevére, visszafordult amikor szólították. A kezelés után két héttel a védőnő megállapította, hogy a gyermek sokat fejlődött. A győri gyermekorvos ultrahangos vizsgálattal igazolta, hogy az egyik arcüreg teljesen kitisztult, a másik 70%-ban.

2016/szeptember

*****

35 éves nő, Scheuermann szindrómával a lumbális szakaszon, L5-Sacrum összekapcsolva fémesen, hátfájdalomra panaszkodik

Ennyi idős korban a Scheuermann betegség egy adottság, egy állapot, amivel sok mindent nem lehet kezdeni, akarom mondani, nem lehet megszűntetni magát a problémát. A probléma főleg a háti kifózisra jellemző, a lumbális szakaszon ritka. Mobilizációra van lehetőség, de csak hason fekve az oldalsó kimozgatások a fémes rögzítés miatt ellenjavalltak.

Az oszteoterápiában ilyen problémák kezelésére, a fájdalommentesség megszűntetésére van lehetőség; gyógyszer nélkül a páciens együttműködésével. A terapeuta eszköztára főleg a sejtszintű keringés javítására irányul, azaz javítani a keringést passzív módszerekkel. (köpöly, kötőszövet kezelés; triggerpontok oldása stb.). A scheuermann-os terület kisizületi kapcsolata mobilizálható, de maga az ékcsigolyák nem változtathatóak meg. A terápia célja a fájdalom mentesség elérése a keringés javítása által (“Keringés korlátlan uralma”).

Ennél a páciensnél is ez volt a cél, az életminőség javítása, az állapot stabilizálása a romlás megakadályozása.

Itt még annyit tennék a fenti eseten túlmenően hozzá, hogy különösen háti szakaszon kell arra figyelni, hogy ne legyen elhanyagolva az állapot és az illető foglalkozzon magával. Ha ezt elmúlasztja, idővel rostátalakulások történhetnek meg a fázisos izmokban (kifózis területe), melyek visszarendezésére kicsi az esély, időtrabló sziszi-fuszi munka. Ha már valaki ide került, az jó eséllyel úgy marad… Erre megéri figyelni.

2016 / szeptember

*****

42 éves férfi, ügyvezető, sokat utazik, sokat ül, keveset mozog. Háti fájdalommal jött be…

Az illető időre jött, de előtte még 10 percet telefonált a kocsiban. Látszik nincs magára elég ideje és elég figyelme. Tünetei klasszikusnak mondhatók mindenkire, aki ülőmunkát végez és nem gondolkodik arról, hogy néha gyötörje a tesétét (ami ezért visszagyötri…) Hamar kiderült, ha a páciens komolyan gondolja az élhetőbb állapotot, többször fogunk találkozni… Az egész test feszült, a négy alapvető triggerpont feszül, a medencében torzulás van. Vizsgálat során megállapítást nyert a sacrum x tengely menti kétoldali elakadása, izom diszballansz miatt a bal oldali illium fejebb volt mint a jobb.

Először a négy alapvető trigger pontot oldottuk, majd szegment kezelést végeztem a lumbális szakaszon. Szimfízis rendezésre került az illiumok egy szintbe kerültek. A sacrum elakadást nem sikerült rendezni, kiderült a mozgás kiesést nem izületi elakadás, hanem beton keményen feszülő és tartó piriformis izmok tartják fenn mindkét oldalon (lábszárak kb. 5 fokban voltak csak kibillenthetők fekve). Sacrum tájéka és az egész fenék hiányos. A háti szakaszt lehetett rendezni, triggerpont, keringés és izületi elakadás oldalról. Jobb oldali kulcscsont elakadást is megszüntettük. A kezelés végére hagytam a nyak nyújtását és a nyakszirt terület lazítását.

A kezelés végén derült ki, hogy nemcsak a sacrum elakadás rendezése miatt kell még találkoznunk (piriformis hosszabb távon fog munkát adni..), hanem felfigyeltem a fej ferde helyzetére is, ami a C0-C1-C2 hibás helyzetéből adódik. Minderre a kezelés elején nem panaszkodott, ekkor kérdeztem rá, hogy van-e egyéb panasza, szédülés, fülzúgás stb? Kiderült 3 éve zúg a füle, de elfelejtette mondani, mert már úgy megszokta,  hogy észre sem veszi… Azt nem tudtam megmondani, hogy a fűlzúgása meg fog-e szűnni, de azt igen, hogy a Co-C1-C2 komplexumot lehet rendezni és esély van a panaszának megszűnésére. Mindenesetre elküldtem egy nyaki röntgenre, a következő találkozásunk előtt…

2016/szeptember

*****