Hagyományos Köpölyözés

kopcupping-massage-therapy-featuredkopolyindex

Több technikát is alkalmazok, az úgynevezett villámköpölyözést, a nyúvasztást (csúsztatós köpölyözés), a köpöly masszázst és az általános köpölyözést.

Manapság leggyakrabban a narancsbőr eltüntetésére és helyi fogyasztásra használják. De hatásos izomfájdalmakra, fájdalmas izomgörcsre, merevségre (váll, hát, láb, kar), az izomláz, a megfázás, az allergia, az asztma, a tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint különböző anyagcsere-rendellenességek oldására is. Lényege, hogy a üvegburák az alattuk fekvő bőrt felszippantja, ezzel intenzív vérbőséget okozva az adott helyen. A köpölyözés hatásmechanizmusa igen összetett. Helyileg fokozza az anyagcserét, a vérkeringést, a kapillárisok átjárhatóságát. Mindezzel serkenti a helyi immunválaszt. Látszólag drasztikus eljárásnak tűnik, azonban igen hatásos. Marad némi nyoma a bőr felszínén, ettől azonban nem kell megijedni, a vörös foltok pár nap alatt elmúlnak.

Elmondható, hogy akár szépészeti, akár gyógyulási céllal veszi igénybe valaki a köpölyözést (vákumozást), mindkét esetben javára fog válni. 1945-ig hazánkban is elterjedt volt, és a hagyományos orvosi gyakorlatban is előszeretettel használták.

A vákuum szívó hatására a kezelt területen a kapillárisok kitágulnak, javul a terület vérellátása és a kötőszövetekbe friss vér, több oxigén áramlik. Ezzel egy időben az elhasznált vér, valamint a nyirok- és anyagcsere végtermékei a véráramba kerülnek. A szövetek megtisztulnak, beindul a szervezet méregtelenítése.

HATÁSA HELYILEG:

  • Az nyilvánvaló, hogy felgyorsítja a vérkeringést, és helyileg odaáramoltatja a vért. Egy régi nézet szerint így vonja el a betegséget (szennyezett vért) annak helyétől.
  •  A vérkeringés fokozásával gyorsul a kötőszövet, az izomzat anyagcsere folyamata is, vagyis a szervezet könnyebben megszabadulhat mérgeitől. Azoktól is, melyek lerakódva stagnáltak odáig.
  • A keletkezett vérömlenyek területein fokozódik a védekezőképesség, aktív munkába kezd az immunrendszer.

TESTSZERTE:

  • A vérkeringés serkentésével a belső szervek vérellátása is javul, működésük stimulálható.
  • A szegment elmélet ismeretében – melyet a szegment masszázs is alkalmaz – konkrét gyógyító hatás fejthető ki a hát bizonyos pontjain keresztül a belső szervekre. A gerinc a test tartóoszlopa, s mint ilyen, minden szerv kapcsolódik hozzá. Minden csigolyához tartozik egy reflexkör, ami magában foglalja a kapcsolódó szervet, az izmokat, a kötőszövetet, és a bőrt. Bárhol is jelentkezik probléma a reflexkörön, az érinti a tőle még oly távol eső részeket is. Ha gond van a belső szervvel, érzékenység, fájdalom, duzzanat,vagy bemélyedés formájában megjelenik a bőrfelszínen. És persze fordítva is létrejön a kapcsolat, az egyes bőrpontok ingerlésével hatni lehet a belső szervre.
  • Az energiapályákon közlekedő Qi mozgósítására a legintenzívebb megoldás. A gerincoszlop mentén történő köpölyözés az egész testre kiterjedően energetizál. A gerinc mentén két oldalt végig vezetnek a testen a fő meridiánok, melyek bármelyik pontjukon kapnak stimulálást, viszik az információt a legtávolabbi testzugba is. A kínaiak szerint a köpölyözés, a moxázáshoz hasonlóan elűzi a szervezetből a hideget, a szelet, a nedvességet, jellemzően akkor használatos, amikor kevés a Qi, erőtlen, vagyis hiányok vannak jelen.

A felhasználandó harangok számát, méretét és a kezelés időtartamát és formáját a kezelő határozza meg. A köpölyözéshez érteni kell, csak úgy feldobálni csészéket testszerte értelmetlen. Ha ennek ellenére használ az a véletlen műve, sokkal gyakoribb, hogy így nem használ. Tudatlanul használva pl. hason, krónikus problémákat felerősíthet ezért mint minden eszközhöz, ehhez is érteni kell!

Feltéve, hogy szakember használja, a test bármely részén bevethető, vállon, nyakon, karon, hason, combokon, de leginkább a hátgerinc melletti területeken ismert a használata.