Saolin módszer

Y_Hat kozep Y_Hat felul Y_Fej hason Y_Has Y_Hat kimozgat Y_labnyujtas

Globális technikákat használó, kínai eredetű, egész testet kezelő manuális eljárás. A kezelés laza ruházatban, speciális matracon történik. Nem annyira célzott, mint az osteoterápia. A terápia több mint 100 fogásból áll, nyomó-gyúró fogásokat, és manipulatív technikákat használ úgy, hogy a teljes test energetika rendszerén (meridiánok) halad végig. Kezelés végére a páciens érzetei, érzékelése, valóságtudata változáson megy át. Rég elfelejtett könnyedség jelentkezhet a testben, sokan olyan élményről számolnak be, mint amit flow-ban, pl. sportban éltek át. Páciens passzívan jut(hat) el olyan állapotba, mint jógával, a különbség az, hogy itt „nem kell tenni semmit”, csak a terapeuta dolgozik. Sokszor a „nem cselekvés” nem is olyan egyszerű sokaknak nem megy a tiszta létezés, a gondolatmentes belefeledkezés a folyamatba. A fizikai hatásokon túli, energetikai és mentális élménynek viszont ez a kulcsa.

Ősi terápiáról van szó, melynek eredete a Shaolin Völgybe, shaolin völgyi kolostorokba nyúlik vissza, Kínába. A Saolin terápia gyakorlatilag a Yumeiho terápia. Yumeiho terápia rendszerének megalapítója Masayuki Saionji (japán mester). Három fő pillére a sajátos masszázstechnika, akupresszúrás nyomó technika és a kimozgatásos technika. Ez utóbbit sokszor hívják a köztudatban csontkovácsolásnak. Valójában többről van szó.

Kimozgatás során arra törekszik a yumeiho masszőr, hogy a test szimmetriáját visszaállítsa. Abból indulunk ki, hogy a mozgásszervi problémák jelentős része medence és medence tájéki izom-erő egyensúly megbomlásából indul ki. Kimozgatáskor az elmozdult ízületeket és vázrendszert tesszük vissza az anatómiailag megfelelő helyzetbe.

Hosszú távú sikert csak a páciens együttműködésével lehet elérni. Ha kell, ez a technika kétnaponta is használható. Mindezek mellett szükség van olyan tornára vagy mozgásformára, ami segíti a test megborult izom-erő egyensúlyának visszaállítását, hogy a hibás tartás ne alakuljon ki újra meg újra. Éppen ezen a területen rejlenek nagy lehetőségek a jógában. :)

Részletesebben:

Eljárás alapja a szimmetria elmélet.

Az emberi felső testet a medencéhez kapcsolódóan egyenlően támasztja alá a két láb. Ha valamilyen okból a medence vízszintes helyzete megváltozik, a testsúly több mint a fele az egyik lábra helyeződik, ezáltal a test szimmetriaközpontja eltolódik, ami mind a mozgásrendszer, mind a belső szervek működésében komoly elváltozáshoz vezethet. A medence és a gerincoszlop (columna vertebrae) helyzetének egymáshoz való rendezése az alapja a Yumeiho terápiának. Rendezés sikeressége a betegség lefolyásának és a tünetek csökkentésének a kulcsa. A bajok forrása többnyire a keresztcsont (os sacrum) elmozdulása a szakroiliakális izület mentén (articulatio sacroiliaca). Ez az izület a keresztcsont-medencecsont kapcsolata, melynek a nyugati orvostudomány nem tulajdonít nagy jelentőséget, holott bizonyíthatóan a legfontosabb ízület a testi szimmetria tekintetében.

Sokszor találkoztam már páciensekkel, akik jártak ortopédiai szakrendelésen és ott nem találtak semmit, ami a fájdalmukat, panaszukat okozná, holott messziről látszik, hogy diszlokáció (elmozdulás) lépett fel a vázrendszerükben. Ez az elmozdulás a test izom-erő egyensúlyának megbomlásával állandósul és az idegek kilépő gyökei a csigolyák mentén nyomás alá kerülnek. Így állandósul az az állapot ami sok betegség alapjává válhat.

A terápia kényelmes ruházatban történik, jól esik, feltöltődést és ellazulást hoz.