Garancia vállalás

A gyógyító szakmákban olyan, hogy “örökre” úgy marad, vagy “nem állhat vissza a korrekció” (a kijavított állapot), olyan NINCS. A szervezetre magára nincs garancia, hiszen élő, állandóan változó rendszer az emberi test, mint olyan, folyamatosan rendezi önmagát.

Mégis bizonyos értelemben van garancia vállalás. Garanciát arra vállalok, hogy az oszteoterápia szabályait betartva kézben tartom a folyamatot, a négy fal között az történik, amit a folyamat és lehetőségek szempontjából megfelelőnek tartok és a páciens állapotát figyelembe véve a választható eszközök közül a leghatékonyabb. Ezért nálam olyan papírt nem kell aláírnia, hogy a felelősség a kezelésért Önt terheli. A folyamat felelőssége és a megfelelő körültekintés terhe az enyém. Ennek másik oldala, hogy a kezelésen történtek nem kívánság műsor. Olyan nincs, hogy ilyen vagy olyan fogást kérek, mert valaki azt mondta. Ha ilyet szeretnének, masszázsra vagy ehhez hasonló szolgáltatásra menjenek. Nem minden fogás esik jól, van aminek kellemtlennek kell lennie, van ahol fájdalom megjelenése kontraindikációt jelez ezért a kezelés folyamán végig interakcióban vagyok a pácienssel milyen fájdalom az ami normális és mi nem az. Ha lehet választani, mindig a lágyabb megoldást választom.

Vigyázat, ha valamit eltitkol az az Ön felelőssége! Mindent el kell mondani a kikérdezés során olyat is amire azt gondolja nem tartozik ide. Mondok példát: mellplasztika. Ha nem mondja el és én nem kérdezek rá és nem veszem észre, de a hátgerinc ízületi blokkjainak korrekciójakor rányomok a hátára és a plasztikai zacskó kidurran (hason fekszik), az mindkettőnknek kellemetlen, de ezért akkor Ön felel. Ha tudok erről akkor más fogással oldom meg a korrekciót.

Gondolkodni a rendszeren belül a négy fal között nekem kell, ezért Önnek mindent el kell mondania. Kikérdezéskor panaszkodnia kell, panaszkodni tudni kell (persze segítek kikérdezéskor)!

A statikai korrekció (ízület / izom / kötőszövet) elvileg minden test esetében jó. A szimmetria jó, azaz nincs mit elrontani, csak megjavítani, ha van panasz és a panaszok értelmezhetőek az aszimmetriák (elakadások) következményeként. A reakciók tekintetében azonban nem minden esetben reagál úgy a test, ahogy szakmailag és a tapasztalat tükrében azt elvárjuk. Rossznak tűnő reakció is lehet a folyamat szempontjából jó ezért kérem, ha kérdés merül fel írjanak / kérdezzenek. Akik voltak már kezelésen, azok előtt ismert az e-mail címem, írjanak!

Adok néhány példát a folyamaton belül jónak mondható, de nem örömteli reakciókra:

1.) A gyermek legfőbb tünete az állandó felső légúti megbetegedés. Kezelés után átmenetileg a váladékozás fokozódhat, ez ismert normális reakció. Vagy elmúlik néhány héten belül magától, vagy a koponya rendezése után múlik el. Időszakosan lehet még a gyerek beteg, amiből meggyógyul néhány hét alatt maximum, de az állandó váladékozásnak el kell múlnia. Ha nem múlik el vagy visszajön idővel a tünet, akkor az első esetben a gyermeknél utána kell nézni étel intoleranciának (pl: laktóz érzékenység), a második esetben valószínűleg újra elállítódott a statika (gyors növekedés vagy trauma /ütés, rossz mozdulat/ tud ilyet csinálni) ez utóbbi esetben sajnos újra javasolt ellátogatni.

2.) A gyermek felső légúti problémái megszűntek (ide értve esetleg az arcüreg gyulladást / középfül gyulladást / hallás problémát / beszéd problémát stb.) de a gyereknek elkezdett hullani a haja. Ez nem normális reakció és semmilyen józan ésszel és kapcsolattal nem hozható össze a biomechanikai rendezéssel. Ámde… ha felhívnak és vádaskodás helyett nyíltan és tiszta szívvel kérdeznek elmondom: hibás statika elnyomhat más problémát a testben, azaz a hajhullás oka lehet és valószínű egy olyan gyulladás, ami a gyermekben korábban is megvolt valószínűleg, csak a hibás statika elnyomta. Ez az elnyomó hatás megszűnt rendezéskor, javaslom a góckutatást. Konkrét történet áll a példa mögött, a gyermeknek foggyulladása volt, azt megszüntették fogászati kezeléssel és a hajhullás is elmúlt. Természetesen az alapprobléma, a rendszeres felső légúti tünet megszűnt.

3.) A gyermek a kezelés után kaparja magát és vakarja a fejét, húzza a fülét esetleg ütögeti a fejét. Ez is konkrét példa. A gyermek nagyon érthetetlenül beszélt, GOH hallás vizsgálata is rossz eredményű volt. Ezzel hozták hozzám a gyermeket.  A test rendezése után a gyermek mozgása harmonikus lett, az egyensúlya javult ugyanakkor a fenti változásokat vette a szülő észre. Ilyenkor az a valószínű, hogy a váladék a koponyából elindulna ugyan, de annyira nyákos, hogy nem bír kijönni és a gyermek ezt érzi, izgatja belülről. Ez esetben híg-folyósítani kell a váladékot. Ezt lehet (ha nincs gyulladásos folyamat) meleg gőzöléssel, hideg párásítással (ez kevésbé jó, pl. Doterra olajjal, de használható), homeopátiával végezni. Figyelem a száraz meleg (pl.: infra lámpa) ellenjavallt, mert a váladék még sűrűbb lesz, szárítja! Szükség szerint orvos kollégát kell keresni a váladék leszívása miatt.

Sok további példa lehet, amit az élet hoz, ezért ha van kérdés keressenek elsősorban írásban, hisz a konkrét esetre elő kell úgyis vegyem a kezelő lapot, amire mindent feljegyzek, és úgy tudok válaszolni. Ehhez gép elé kell üljek. Ha felhívnak és nem alkalmas helyzetben vagyok, úgyis csak általánosságban fogok tudni válaszolni (legtöbbször ez is elég), gondolkodtatósabb kérdések esetén emlékezni úgyis csak a kezelőlapokon keresztül tudok.

Ha olyan visszarendeződés vagy állapot változás van kezelés után, amit előre kellett volna lássak (nagyon ritkán volt ilyen az elmúlt közel egy évtizedben) és nekem felróható a helyzet, akkor soron kívül keresünk ismét helyet és a kezelést térítés mentesen végzem ez esetben.

Köszönettel, Meskó Balázs