Gyermekek étkezése – a táplálék

Amit eszel azzá leszel – ez egy bölcs igazság és sajnos, mint sok mindent ennek lényegét nem értjük, nem éljük. Az élet úgy van mesterségesen kialakítva, hogy a felgyorsult iparosított társadalomban minden feladat részekre van szabdalva és az egészet már egyéni szinten nehéz átlátni.

 • Tény az, hogy a ma embere nem tud megállni saját lábán, kiadta kezéből gyermekének oktatását, ruházkodását, saját maga orvoslását (nem az akudt sérülésekre, balesetekre kell itt gondolni, hanem a krónikus problémákra) és az alapvető élelmiszerek előállítását.
 • Tény az is, hogy az üzletláncokban megvásárolható “ipari hulladék” nem nevezhető tápláléknak, tele van mérgek százaival (glifozát, hibás és rossz só használat, monoszaharidok okozta cukorbetegség stb.)
 • Tény az is, hogy a világban egyre több értelmi fogyatékos gyermek van, egyes előrejelzések szerint az autista gyerekek aránya 2050-re az USA-ban 50% körüli értéket fog kitenni.
 • Tény az is, hogy a bélrendszer (ezen belül is a vékonybél és vastagbél határa, a vakbél környéke) az immunrendszer központja, ahol jó baktériumok milliárdjai élnek szimbiózisban az emberrel, ezek megléte és jó működése az egészségünk alapfeltétele
 • Felismert tény az is, hogy a bélrendszer és az agy kommunikál egymással
 • Tény az is, hogy gyermekeknél a vér agy gát 1-1,5 éves korig nyitva van és a vegyi anyagok az ideg rendszert károsít(hat)ják. (A vér agy gát egy szorosan összekapcsolódó sejtekből álló hálózat, ami arra szolgál, hogy megakadályozza a káros anyagok központi idegrendszebe való bejutását, miközben más, fontos anyagokat átenged. A vér-agy gát szerkezete nem egyforma, áteresztőképessége nem egyenletes a központi idegrendszer valamennyi területén; a harmadik és negyedik agykamra körüli területek például egyáltalán nincsenek szigetelve.)
 • Bizonyos vegyi anyagok vagy férgek fenn tudják tartani a “lyukas bél szindrómát” (SIBO), ami helytelen táplálkozás mellett a testben gyulladásokat okoz, idővel jó eséllyel autoimmun betegségekhez vezet.
 • Zárójeles gondolat: Tény az is, hogy a nagy többség immunrendszere le van gatyásodva. Itt vannak a vírusok, melyek évezredeken keresztül velünk voltak, részei voltak a test alkalmazkodó képességének kialakításában, edzették a testet, az immunrendszert. Gondolja, hogy a vírusok ellen a hatékony stratégia a folyamatos harcban állás / védekezés? Nem lenne logikusabb a fentiek okán az immunrendszert erősíteni, hogy a vírus ne okozzon gondot? Persze belátom, ez drága, nem kifizetődő és fárasztó…ja meg nem termel profitot, ha az ember egészségben van. Akárhogy is, és akármennyire fáj… az igazság fáj…

Van-e a fentiek között összefüggés? – Nem akarom bő lére ereszteni, járjon utána az akit érdekel. Minket rákényszerített az élet, ezért különösebb akadémiai indoklás nélkül azt állítom VAN.

Tud-e maga számára és családja számára élelmiszert az asztalra tenni? Szintén saját tapasztalat: NEM, vagy ha igen, akkor is nagyon kell keresgélni és az ára…hagyjuk is..

Mit lehet tenni? Átlátva a fentieket, akinek van lehetősége, van családi háza, van föld körülötte, vegye a fáradságot és kezdjen el termelni magának, szerezzen vissza a képességeiből amennyit tud! Nézzen utána milyen vetőmagot használ (itt nem megyek bele, az is hosszú), itt is sok csapda van. A megtermelt élelmiszer minőségén legyen a hangsúly ne a mennyiségén!

Növény termesztéssel jobb kezdeni, de aki bírja és akarja tartson állatot is. Itt is sok a csapda, mert nem mindegy mit ad az állatnak enni..  Én magam sosem gondoltam volna, hogy olyan tevékenységeket is fogok végezni a teljes élethez, amiket ma. Ez kemény élet, de ÉLET. Nálunk a tisztaság lett a fontos, időszakos vegetáriánizmusom után a fókuszban a tisztaság van, növényi vagy állati, az mindegy lett. Nem tartozik ide, de az állattól nagyon sokat lehet tanulni, pl alázatot az élethez..ja meg energetikailag is nagyon jól tölt, ha sok boldog háziállat vesz körül. :)

Mondok még egy szempontot amit érdemes végig gondolni: A testben minden hat mindenre. Az oszteopátiában ismert, hogy egy probléma lehet:

 • somato-somatikus (mozgásszervi probléma okozta mozgásszervi panaszok, pl: piriformis feszültség okozta kisugárzó fájdalom a lábba avagy piriformis feszültség okozta nyelési nehézség)
 • somato-visceralis (mozgásszervi zavar okozta belszervi probléma, pl: éjszakai vizelettartási nehézség medencetorzió okozta szalagfeszültség miatt avagy tarkófeszültség okozta reflux)
 • viscero-somatikus (azaz belszervi probléma okozta mozgásszervi panasz, pl: menstruációs görcs okozta derékfájdalom, vagy bélgyulladás okozta sokizületi gyulladás; vagy vastagbélprobléma okozta tarkó feszültség ami sok további tünetet okozhat)
 • viscero-visceralis (belszervi probléma okozta belszervi panasz pl: szívelégtelenség okozta vizesedés, ami további tüneteket okozhat)

Egy gyermek panasza – a szülő nem is gondolná – milyen sok esetben vezethető vissza mozgásszervi gondokra, ami születési traumától kezdve az egyszerű elesésig előállhat. A mi logikánk úgy működik, hogy először tegyük rendbe a vázrendszert, ezzel már egy halom tünet gyökér oka megszüntethető és ha a tünet nem múlik, akkor fordítjuk figyelmünket belszervi gondokra, vagy ha ott is minden rendben van, akkor a pszichére (ismeretes, hogy a pszichés feszültség vezethet például fogcsikorgatáshoz, ami pedig állkapocs feszültséget okoz, ami nyirokkeringési zavart és legvégül felső-légúti tünetekhez vezethet….a felső-légúti tünet is gyakorolhat negatív hatást a hallásra, azon keresztül a beszéd fejlődésre…). Mindig a sűrűből megyünk a finomba, ez a sorrend!

Szóval visszatérve itt a belszervi fókuszra: Adjon a gyermekének táplálékot és ne ipari hulladékot, tegye meg, amit meg tud tenni. Keressen olyan szakembert aki segíteni tud (gyermek gasztro-enterológia nekünk zsákutca volt…), de sokszor olyan anyukák is sokat tudnak segíteni, aki végig járták a kálváriát. Nem csak a probléma / problémák beazonosítása nagy kihívás, hanem utána a még nagyobb akadály, hogy milyen alapanyagból mit adjak a gyereknek enni? És az a valami hogyan lesz finom? Ha már veszi az ember magának a fáradtságot, akkor legalább sikerüljön… Jó ha önnek nem kell ugyanazt végig küzdenie, mint nekünk.

Feleségem, Meskóné László Anita, saját verejtékén, kutatásán keresztül kísérletezte ki, rakta össze hogyan lehet finom, egészséges, a család számára megfelelő ételt tenni az asztalra. Sikerült egy portfóliót összeraknia, melynek nem csak a saját magunk megtermelte alapanyagok a részei. Gondossággal és körültekintéssel ki lehet azért választani használható alapanyagokat.

Aki a fentiek után szeretne tanácsot kérni, recepteket átbeszélni keresheti bizalommal fogadó óráin. Részletek: gyogyitoter.hu honlapon elérhetőek.

Anita szívesen megosztja tapasztalatait, tudását anyukákkal, akik hasonló helyzetben vannak, mint mi voltunk. Hogyan lehet az AIP diétától eljutni a gyermekkel a változatos táplálkozásig és mi kell ahhoz, hogy a gyermek egészséges legyen és az ovi egyik legstabilabb tagja lehessen. A tiszta étel előteremtésének nehézsége ezek után is megmarad…csak egy fokkal lesz könnyebb, de a gyeplőt elengedni nem lehet.

Egy ÉLET harcosoknak..