Törvények / Összefüggések / Igazságok

Az I.M.O. (Integrált Manuális Oszteoterápia) nem varázslás, a biomechanika törvényein alapuló gyógymód – Kulcsár Gábor, kínai orvoslás doktora által összerakott rendszer – ahol a kelet és nyugat manuális gyógyításában elérhető gyakorlatorientált tudásai összeérnek. Akkor is működik a rendszer, ha a páciens nem hisz benne, megvannak a materiális szabályai, törvényei. Ettől függetlenül láthatják, hogy az oldal szerkesztőjének (Meskó Balázsnak) világnézete komplex, az embert test-lélek-elme komplexumként nézi és bizonyítva látja, hogy e hármas egység mindegyike hat a másikra, minden oda-vissza működik. Ezért lehet valaki tisztán magát materialistának hívő egyén, de például ha krónikus bélrendszeri problémája miatt változtat az étrendjén akkor ha meg is tudja csinálni azt amit elhatározott, tudja-e ezt úgy csinálni, hogy a szemlélete / gondolkodása ne változzék meg? Ugye nem.. mert, ha ezen a szinten nem változik, akkor nem fogja megcsinálni… Szóval Meskó Balázs, aki e sorokat írja spirituális, a jóga eszköztárait 15 éve használó, tapasztaló test-lélek-elme komplexum és advaita vedanta (közel buddhista) szemléletű személy. A hatékony beavatkozás krónikus problémák esetén feltételezi a testi szinten túl az elme és / vagy az érzelmi világ rendbetételét is, mert ha a probléma gyökere ezen két területen keresendő a probléma újra elő fog állni… Ha nem hiszi,  majd meglátja. Emiatt az összefüggés rendszer miatt előfordulhat, hogy a kezelés(ek) során más szakember bevonására is szükség lehet a teljes gyógyulás érdekében. Ha erre utaló jelet látok tovább segítem a folyamatában. Egészség és Életvezetési Coach tapasztalati alapokon fel szoktam ismerni ennek szükségességét. Első sorban kineziológia / SVT terápia / meditációs gyakorlatok / belgyógyászat területére kell gondolni.

Törvények a világunkról:

I. A Világban Egy Univerzális Energia Van, Az Pedig A SZERETET Energia

II. Mindenki magában Isten képmása, más néven AZ, avagy része az EGY-nek. Ez a szellemünk szintje, az Abszolút, a Transzcendens. Ugyanakkor formailag test-lélek-elme komplexum vagyunk. E kettősség akkor válik megértéssé, amikor a buddhista bölcselet részünkké válik: “A forma üresség az üresség forma”.

III. Ha két ember nem egymás ellen hanem egymásért tevékenykedik, ahol az a cél, hogy ki emelje a másikat maga fölé, ott már nem ketten vannak, hanem hárman, mert ott már ISTEN is megjelenik. Ilyen formán nincs kettősség, nincs kétség. EGYSÉG van. Így két ember EGY…ha már a hármasságban a felismerés megszületett

IV. Forrás Törvény (Karma): “Minden Teremtmény Visszatér A Teremtőjéhez

V. A Mozgás AZ Élet

VI. Ha a tanítvány készen áll, a mester megjelenik, ha a tanítvány készen áll, a mester eltűnik

VII. Yoga Citta Vrtti Nirodhah (Jóga az, amikor az elme rezdülései eltűnnek /fel sem merülnek/)

Álljon itt egy nem isteni, de mégis fontos törvény, hogy a körülöttünk lévő mátrixot megértsük: Egy zárt rendszerben ha egyidejűleg két minőség van jelen, akkor törvényszerű, hogy a rosszabb kiszorítja a jobbat.. (Grasham törvény – eredetileg pénzforgalomra kimondva, de végig gondolva a társadalom több szintjére is igaz Romolus és Remus világában  – sajnos..)..mert semmi sem tartja vissza, míg a jobbat visszatartják saját korlátai (erkölcs, lelki ismeret, univerzum törvényei stb.)

Szakmai összefüggések:

 • A Keringés Korlátlan Uralma – Andrew Taylor Still
 • Találd meg / Hozd Rendbe / Hagyd békén – Andrew Taylor Still
 • A struktúra és a funkció kölcsönösen függenek egymástól – Andrew Taylor Still
 • Aki a lehetőségeihez képest jól funkcionál, az gyógyultnak mondható – Andrew Taylor Still
 • Úgy Torzul a Koponya, ahogy a Medence – Kulcsár Gábor
 • Két kérdésre keressük szüntelen a választ: Mi történt és mi tartja fenn? – Kulcsár Gábor
 • Élet és Halál területére tévedünk, ha a nyirok-erekbe megyünk – Andrew Taylor Still
 • Egy tengely mentén két irányú elakadás az nem ízületi blokk – Kulcsár Gábor
 • Ha fekve nincs gerinc ferdülés (scoliosis), akkor állva a gerinc ferdülés nem gerinc probléma. Ez esetben, ha a gerincet kezelik, az szakmai hiba – Kulcsár Gábor
 • Ha a gyermeknek fekve lábhossz különbsége van, akkor állva gerinc ferdülése lesz (ha nem lábujjhegyen jár…), vállai és lapockái nem lesznek egy magasságban – Kulcsár Gábor
 • Ha fekve nincs lábhossz különbség tünet, az még nem jelenti azt, hogy a medence rendben van – Meskó Balázs
 • Ha a test biomechanikai elakadásait és feszültségeit megszüntetjük az kihat a lábhossz különbség tünetre
 • Szüléskor “szétesik” az édesanya medencéje…és a koponyája is => sokszor nem megfelelően rendeződik, ami különböző tüneteket okozhat (pl: fülzúgás vagy hormonális gondok stb.)
 • Ha az alsó zárt kinematikai láncban gond van, akkor valami jelezni fog…legtöbbször a térd az…sokszor nem a térdet kell kezelni
 • Minél lágyabb egy technika, annál kisebb a szervezet ellenállása
 • Vannak fogások, melyeket nem szabad kivitelezni, ha bizonyos fájdalom megjelenik, ugyanakkor szintén vannak fogások, ahol ha nem jelenik meg specifikus fájdalom, akkor az a vélt probléma nincs is
 • Vannak jó fájdalmak, és vannak rosszak, nem minden fájdalom rossz (pl: bizonyos fájdalmak a kezelés során, vagy a nyújtás fájdalma)
 • Ha nyújtáskor nem jelenik meg a nyújtási fájdalom, akkor az nem nyújtás, valami rosszul van kivitelezve
 • A szervezet nem tud különbséget tenni mozgásszervrendszer okozta feszültség esetleg trauma, pszichés feszültség, vagy érzelmi feszültség között, bármelyiket ugyanúgy fogja lereagálni (pl: pszichés feszültség okozta izomfeszültség, ami gerincsérvet okoz)
 • Az elme nem tud különbséget tenni valóság és képzelgés között
 • Ha az elme leáll, a test öngyógyító folyamatai elindulnak
 • Mindig sűrűből megyünk a finomba (test-energia-rezgés avagy testi szinten: ízület, izom, kötőszövet, keringés /vér, nyirok, liquor/)

Igazságok:

Könnyű idők gyenge férfiakat hoznak, gyenge férfiak rossz időket hoznak, rossz idők kemény férfiakat hoznak, kemény férfiak jó időket hoznak!