Oszteoterápia gyermekeknek

“Minél lágyabb egy technika, annál kisebb a szervezet ellenállása”

Sok aranyszabály van az oszteopát orvoslásban, amiket mesteremtől kaptam melyek jókor, a megfelelő pillanatban érkeznek. Ráhangolódva a gyermekekre most, a fenti idézet jutott eszembe.

A gyermekek kezelése másképp nehéz, mint a felnőtteké. A gyermekek izületi elakadásai sokkal könnyebben igazodnak, igazíthatóak, mint a felnőtteké. A szervezet válasz reakciója, a gyógyulás is sokkal látványosabb, gyorsabb. A nehézség abban rejlik, hogy a gyermekek ritkán csinálják meg amit a terapeuta kér, nem maradnak nyugton, kiabálnak, hisztiznek. Ez persze múlik a neveltetésen is, de 2 éves kor alatt erről nincs szó. Kellő időt kell a terapeutának arra szánni, hogy felvegye a gyermekkel a kapcsolatot és egymásra hangolódjanak. A kezelés sokszor rövidebb, mint maga az egymásra hangolódás.

További nehézség gyermekek kezelésében, hogy tudni kell, mit szabad és mit nem szabad, hogyan lehet egy gyermekhez hozzányúlni. Ha valamiben bizonytalanságot látok, inkább nem csinálok meg egy fogást, mert a nem ártás elve a legfontosabb amit követni kell ebben a szakmában.

Tipikus problémák amikkel felkersenek praxisomban:

* Autisa jellegű viselkedés, gyermek saját világában van, zárkózott, figyelem zavaros

* Hallásprobléma, kései beszéd

* Zavar a mozgásfejlődésben

* Gerincferdülés

* Lúdtalp

* Térdfájdalom

* Sokáig fennmaradó ágybavizelés, vizelés visszatartási nehézségek

* Spiccenjárás

* Lábhosszkülönbség (funkcionális avagy ritkán anatómiai – ez sokkal hosszabb folyamat és csak addig orvosolható, amíg a növekedési szakasz tart)

Ezek a legjellemzőbbek. Fontos tudni, hogy amíg a növekedés tart, addig sokkal több lehetőség van a problémák gyökér-okának kezelésére és a változásra, mint a növekedési szakasz lezárulása után. Ezért azt javaslom, fél évente gyermekekkel keressenek fel egy oszteopát / oszteoterapeuta praxist, hogy az esetleges problémákat kezelni lehessen. Jöjjenek el hozzám!

Szerintem sokkal kifizetődőbb és a gyermek hosszú távú egészséges fejlődésében sokkal hatásosabb egy problémát megelőzni, vagy visszafordítani, mintsem gerincferdüléssel élni vagy az egyik sarok alatt sarokemelővel járni (még mindig jobb, mint a gerincferdülés), mint gyógyszerrel fájdalmat csillapítani, migrénnel élni, vagy egyéb beavatkozástól remélni a fájdalommentességet a testben.

Utolsó gondolat, dr. Andrew Taylor Still legfontosabb üzenete: A KERINGÉS KORLÁTLAN URALMA

Másképpen ez azt jelenti, hogy ahol rossz a keringés ott nem működhet a terület, a szervezet jól. Rossz sejt szintű keringés, rossz anyagcseréhez ami végső soron fájdalmakhoz vezet és nagyon sok féle betegség képében jelenhet meg. Ezért a legfontosabb:

Tanulja meg a gyermek használni a testét, tisztelje azt, tanuljon tőle, mozogjon, sportoljon rendszeresen!

Ez minden szülő felelőssége.

Köszönöm, további jó böngészést a honlapunkon.

Namasté,

Balázs